Про компанію Продукція Дошка оголошень
 

Про компанію
     
Прайс-лист
Публікації
Реєстрація ВМП
Партнери
Контакти
Вакансії
Події
   
   
 
Продукція
     
Лабораторія
Фізіотерапія
Нейрохірургія
Кардіологія
Неонатологiя
Рентгентехніка
Рентгензахист
Ендоскопія
Ультразвукове устаткування
Високочастотна хірургія
Фетальнi монітори і доплери
Шприцеві насоси
Відсмоктувачі хірургічні
Офтальмологія
Мікроскопи
Ваги медичні
Медичні меблі
Оздоровчо-реабілітаційні
установки
Різне
   
   
Фізіотерапія в СПА
   Добавлено: 7 июня 2006  
 
Спа-індустрія - комплекс відновних процедур, у яких використають природні лікувальні ресурси або їхні штучні аналоги в умовах спеціально організованого режиму. Вона містить у собі, поряд із природними лікувальними факторами, застосування косметичних препаратів, розроблених на основі інгредієнтів брудів, морських водоростей, ароматичних й інших речовин. Крім того, передбачене застосування психорелак суючих і тонізуючих фізичних методів.

Ця витримка з посібника з фізіотерапії відразу ж відповідає на це спірн е, з першої точки зору, питання: "Чи можливо застосування фізіотерапевтичних методик у СПА й чи є вони необхідними?". Для більшої ясності розглянемо, яким же чином уписуються природні лікувальні ресурси, або їхні штучні аналоги, а також певні фізичні методи в саму структуру СПА.

Існує кілька моделей СПА, які в цей час представлені в Росії.

В основі європейської моделі СПА лежить кліматотерапія, яку можна назвати родопочатк івцем фізіотерапії. Звичайно ж, головно ю складовою будь-якого курорту є натуральні природні фактори (термальні джерела, соляні печери, гірське, морське, лісове повіт ря, грязі, торф і т.д.), які в основному й впливають на спеціалізацію того чи іншого курорту. Головною відмінністю класичних курортів є прихильність традиціям. Технічне оснащення курортів навіть зі світовим ім'ям досить скромне: віддається перевага стандартному гідро- і бальнеообладнанню (різні види душів, прісні, газові ванни й т.д.), багат офункціональним кушеткам для талассопроцедур. Європейське бальнеологічне встаткування, що здавна славиться своєю високою якістю, відповідає медичним стандартам і застосовується не тільки для проведення бальнеологічних процедур, але й для лікування. Поряд із цим, фахівці, що роблять послуги в сфері СПА в Європі, відрізняються високим професіоналізмом і знанням унікальних авторських методик. В австрійські й німецькі школи класичної бальнеології й гідротерапії приїжджають вчитися з усього світу. Один з найпоширеніших методів, що використовуються в умовах Спа-курорта, - талассотерапія. Ця фізіотерапевтична методика, заснована на лікувальному застосуванні морської води, водоростей, ілових брудів, чинить багатогранну дію , і тому застосовується в багатьох програмах, як естетичних, так і оздоровчих . У цей час, завдяки сучасним технологіям, що дозволяють зберігати всі споконвічні корисні властивості морепродуктів ( вакуумне пакетування, мікроіонізація, заморожування й т.д.) ми маємо можливість застосовувати їх на відстані від першоджерела, тому талассатерапія є невід'ємним атрибутом не тільки курортного СПА, але й міського СПА, розташованого на значній відстані від моря.

Південно-східна модель СПА використ овує всю принадність тайських масажів, що дозволяє додати до складу будь-якого СПА елемент екзотики. Ручні масажні методики мають безумовний терапевтичний ефект і здавна застосовувалися для рішення багатьох "наболілих" проблем нашого організму.

Спа-меню по-індийські побудовано на принципах унікальної системи аюрведа, що не належить до жодного з методів фізіотерапії, але яка вдало вписується в багато комплексн их Спа-програм, значно підвищуючи ефективність використаних у ній фізичних факторів. Прикладом може слу гувати процедура в Спа-капсулі: проведена в поєднанні із ширадхарою (один з методів системи аюрведа), вона за короткий строк дозволяє досягти глибокої релаксації клієнта. Останнім часом на ринку СПА з'явил ося спеціальне устаткування (вірніше сказати меблі) і широкий спектр аксесуарів для проведення процедур на східну тему, як у все частіше використ овують як доповнення до стандартного фізіотерапевтичного устаткування. В Америці, де раніше не існувало такого поняття як "курорт", СПА створювалося як місце, де можлив о одержати комплексні процедури, спрямовані на профілактику розвитку й корекцію ряду патологічних станів (стрес, зайва вага, порушення сну, хронічна утома й т.д.) і їх "м'яку" корекцію. Це Веллнес центри (модифікована модель фітнес-клубу зі СПА), Дэйспа (компактна модель веллнес-центру), Веллнес готелі (оздоровчий центр заміського типу) і т.д.

Головним інструментом для американської моделі СПА - створення санаторію в умовах мегаполісів - стали так звані Спа-капсули, які придумав і розробив Стівен Даффер, один із засновників американського веллнесу. Інше встаткування й технології американці запозичили в європейців, додаючи до кожного апарата аббревитуру СПА. СПА- капсули були розроблені з метою максимального використання різних сполучень натуротерапевтичних впливів для створення усередині капсули певного терапевтичного середовища, призначеної для комплексної реабілітації організму, відновлення "динамічної норми здоров'я" певних органів і систем, естетичного косметологічного відходу й повноцінного релаксуючого відпочинку.

Альфа-капсули - одна з деяких фізіотерапевтичних установок, що повністю відповідає головному принципу СПА- устаткування: використати тільки м'які "природні" фактори. В альфа-капсулі на Вас будуть діяти світло, вода, кисень, легкий бриз, комфортне тепло й приємні звуки. Це й дало можливість альфа-капсулам за такий короткий проміжок часу заслужити любов клієнтів і визнання лікарів в ус ьому світі. Відмінною рисою даних установок є й те, що існує можливість одночасного (сумісного ) використання ряду фізіотерапевтичних методів, так і їх комбінації під час однієї процедури. Дана технологія запатентована і дає можливість широкого застосування установки в реабілітаційно-оздоровчої терапії. Кожна функція й операція, що закладені в пристрої, легко змінюється натисканням сенсорної клавіші. Контроль і моніторинг параметрів здійснюється за допомогою вбудованого мікрокомп'ютера. Підтримка терапевтичного середовища здійснюється з високою точністю залежно від індивідуальних характеристик, чим досягається найбільш повний і збалансований результат. Інше встаткування й технології американці частіше запозич ують у європейців, додаючи до кожного нового апарата абревіатуру СПА. Однак й альфа-капсули зайняли гідне місце в європейському СПА: більшість великих європейських Спа-готелів використають капсули у своїх програмах. Наявність альфа-капсул у технічному устаткуванні готелю стає ознакою його високого статусу.

Ще молоде російське СПА, що перебуває на стадії формування, увібрало в себе різні елементи світової Спа-індустрії. Однак головним фактором розвитку російського СПА залишаються національні традиції, вітчизняна школа курортології й високий потенціал наших фахівців. Такий оздоровлюючий фізіотерапевтичний метод, як парова лазня завжди був і залишиться споконвіку російським методом. Кедрові бочки, вологі обгортання з фітоекстрактами, продуктами тваринництва, апітерапія - ці унікальні методики , що здавна застосовувалися нашими предками для лікування ряду захворювань , становлять основу російського СПА. А всім відоме гасло радянських часів - "Сонце, повітря і вода - наші вірні друзі", що є н е чим іншим, як перерахуванням лікувальних фізіотерапевтичних факторів, був висунутий ще засновником російської курортології, лікарем зі світовим ім'ям С.П. Боткіним. І що цікаво, у ті далекі дореволюційні часи, те , що зараз іменується СПА, зазнавало серйозної критики. Говорячи про російський СПА, хочеться відзначити, що багато російськ их Спа-центр ів по своєму технічному оснащенню перевершують європейські на порядок. Однак це говорить не лише про готовність інвесторів вкладати гроші в настільки затребуваний бізнес, але й про перевищення почуття міри, особливості настільки характерної для російської людини - "усього й побільше". Тому вибір устаткування при оснащенні Спа-центр а будь-якого рівня повинні здійснювати фахівці - Спа-технологи, які не тільки підберуть фізіотерапевтичні апарати, що відповідають Ваш ій СПА- структурі, але й з урахуванням всіх особливостей об'єкта, що запускає, вибудують весь технологічний процес і складуть Спа-меню послуг так, щоб Ваш центр повністю виправдав горду назву СПА.

Спіріна Галина лікар дерматолог
Джерело: http://www.alfaspa.com
 
   
 
  Links: med.ultramed.kiev.ua | ultramed.kiev.ua | ultramed.com.ua | ukrmedsys.infomir.kiev.ua | mstol.com.ua | mkreslo.com.ua
Copyright © 2007
design by netto.com.ua
bigmir)net TOP 100 META-Ukraine Rated by MyTOP Рейтинг@Mail.ru